Vr. 09 - Zon. 11 Maart 2018 | Westergasfabriek
  • Het Lab

Koffie is chemie.
Test, proef en leer in Het Lab


The Amsterdam Coffee Festival’s extensive Lab Programm is designed by Allegra in partnership with koffieTcacao magazine to offer visitors an array of interactive demonstrations, workshops and tasting sessions, as well as fascinating talks and lively debates on everything from how to open a coffee shop to roasting for beginners.

For consumers, the weekend offers fun and educational sessions to inspire and entertain. 

Here's last year's fascinating line-up — stay tuned for the 2018 programme, coming soon!
 

vrijdag


10.30-11.00: Coffee Market Report Jeffrey Young, Allegra 

Jeffrey Young, oprichter van The Amsterdam Coffee Festival en CEO van Allegra, presenteert het jaarlijkse koffierapport Project Cafe2017 Europe. Een essentieel overzicht van trends, verwachtingen en bedrijfsontwikkelingen in de koffie industrie.
 11.10-11.40: What Is Normal Coffee?  Joost Leopold, Leopold Koffie School

Na cappuccino en espresso is de ‘gewone koffie’ nog steeds een zeer gewilde drank. Maar wat verstaat men daar eigenlijk onder? Joost Leopold van de Koffieschool biedt graag een helpende hand. Gewoon blijkt na deze lezing ineens niet meer zo gewoon.

 


11.50-12.40: Green Coffee Quality Determinants  Luca Turello, illy

Agronoom en groene koffie-inkoper voor illy, Luca Turello zal het hebben over de regel van de genetica, bemesting en de technieken na het oogsten voor de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.
 12.50-13.20: The Impact Of The Coffee Bar Menu  Ben Morrow, Alpro

Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt.
 13.30-14.00: How To Start A Coffee Bar  Hylke Thiry, Pistache Zwolle

De mixstore Pistache in Zwolle bestaat uit een koffiebar, trainingslocatie en een aantal kleine "shop in shops". Speciaal voor startende ondernemers deelt eigenaar Hylke Thiry zijn beste tips om succesvol je eigen koffiebar te starten.

 


14.10-15.00In The Spotlight  Kim van Velzen, illy

Hoe kun je op een slimme manier met de nieuwste technieken jouw zaak in de spotlight zetten? Social media en hoe je jezelf daar als onderneming presenteert is steeds belangrijker. Digitaal strateeg Kim van Velzen maakt concreet hoe je dat doet.
 15.10-15.40: Fresh vs Old Coffee  Esther Maasdam, Coffee Connoisseur

Koffie connaisseur Esther Maasdam vergelijkt verse groene en gebrande koffie met oude groene en gebrande koffie.

 


15.50-16.30: Roasted Specialty Coffee  Milou van Muilekom, CBI

Het Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI), onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), draagt bij aan duurzame economische ontwikkeling door middel van de bevordering van de export uit ontwikkelingslanden naar de Europese Markt. Van 2014 tot 2018 voert het CBI een programma uit in Colombia dat zich richt op Roasted Specialty Coffees. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is het effect?
 16.40-17.10: Verbinding Door Koffie  Koen van Beek, Coffee Mundo

Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.
 17.20-18.00: Debat Duurzaamheid/Toekomst Koffie  Richard Schukking (ITC Academy), Hans Zevenhek (Smit & Dorlaset Eva Smulders (CBI)

Onder begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver zal dit panel ingaan op het toverwoord 'duurzaamheid'. Elk zichzelf respecterend bedrijf neemt het woord in de mond maar wat is het nu echt? En welke wegen leiden naar duurzaamheid?
 18.10-18.50: De Toekomst van Vending​ Willem Huisman (Brita), Arnaud van Amerongen (Aequator AG), Joost Leopold et koffieTcacao magazine

Met de opkomst van de koffiebars en steeds betere koffie thuis neemt de kennis van de consument toe en dus ook de kwaliteitseis. Kan de vending industrie hierop inspelen? Welke innovaties zijn er op komst en kan de kwaliteit meegroeien met de verhoogde verwachting? Een debat onder begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver.
 


 

ACF_2017_Day_2_SMALL-8.jpg
 

Zaterdag​


10.30-11.00: Cupping  Bas Burghoorn, Single Estate Coffee Roasters

Tijdens deze cuppingsessie zal Bas Burghoorn van Single Estate je de verschillen tussen koffies laten proeven en je een kijkje in de keuken geven van hun selectieproces.

 


11.10-11.40: Coffee Journey  Skip Roeland, Don't Skip Coffee

De lezing van Skip Roeland van Don’t Skip Coffee gaat over koffieteelt, Arabica en Robusta en het oogsten en verwerken van koffie. Daarbij raakt hij onderwerpen als hoogte, bodem, zon en schaduw, bemesting en labelen (biologisch en fair trade) aan.
 11.50-12.40: Green Coffee Quality Determinants  Luca Turello, illy

Agronoom en groene koffie-inkoper voor illy, Luca Turello zal het hebben over de regel van de genetica, bemesting en de technieken na het oogsten voor de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.
 12.50-13.20: Verbinding Door Koffie  Koen van Beek, Coffee Mundo

Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.
 13.30-14.00: How To Read Coffee Packaging  Joost Leopold, Leopold Koffie School

Tot zo’n 20 jaar geleden was koffie kopen nog eenvoudig. Tegenwoordig word je overdonderd door de verscheidenheid aan kleuren, opdrukken en teksten. Na deze lezing van Joost Leopold zal een verpakking nooit meer hetzelfde zijn.
 14.10-15.10: Aroma Tasting  Eleonora Biondi, illy

Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?
 15.20-15.50: Tea Lover On A Budget  Karlijn Dapper, ITC Academy

Een goedkoop en snel kopje thee betekent niet automatisch een theezakje. Losse, pure thee is vaak een stuk voordeliger dan je denkt en het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Karlijn Dapper leert je hoe je snel een mooie kop thee maakt.
 16.00-16.30: Health And Coffee  Elize Klitsie and Nelleke Hijmans, Koffie & Gezondheid

Geregeld lees je wisselende verhalen over de effecten van koffie op je gezondheid. Een boosdoener, want het zou kunnen leiden tot stress of een burn-out. Maar het zou ook helpen tegen bijvoorbeeld Alzheimer. Elize en Nelleke van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee bespreken de gezondheidsclaims.
 16.40-17.10: Batch Brewing - The New Americano?  Gerben Hettinga, KoffieDok

Gerben Hettinga, distributeur van 3TEMP, vertelt over de huidige stand van zaken in batchbrewing. Want is batchbrewing handig voor jouw bar? Aan de hand van de batchbrewmachine ‘Hipster’ vertelt Gerben over nieuwe technieken en mogelijkheden.
 17.20-17.50: Teajam Around The World  Kiona Malinka, Crusio Tea

In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.
 


 

ACF_2017_Day_2_SMALL-25.jpg
 

zondag


10.30 - 11.00: Cupping  Matti Foncha, The Coffee Quest

Tijdens deze presentatie en cupping presenteert Matti Foncha, teler voor Cameroon Boyo, hun model om samenwerkketens tussen teler en brander te creëren. Op tafel wordt de nieuwe Cameroon Boyo oogst van 2017 gepresenteerd.
 11.10 - 11.40: Coffee Roasting  Skip Roeland, Don't Skip Coffee

Tijdens zijn lezing over koffiebranden praat Skip Roeland je bij over verschillende manieren van branden; light, medium, dark, split en omniroast. En kom je meer te weten over het opstellen van brandprofielen, software en soorten brandmachines.
 11.50 - 12.30: The Coffee Seed  Prof. Henk Hilhorst, Wageningen University
 
Henk Hilhorst doceert in "Koffie Plantkunde en Fysiologie" in de Master "Coffee Economics and Science" van illy. Hij vertelt onder andere over de ontwikkeling van laboratoriumtechnologie voor kwaliteitsverbetering, het objectief meten van koffiekwaliteit en de invloed van klimaatverandering op (koffie)plantengroei.
 12.40 - 13.00: Producer Insights — Manolo Muralles, The Coffee Quest

Manolo Muralles vertelt over zijn ervaring met biologische koffieteelt bij Finca Las Delicias in Guatemala en deelt de resultaten in het streven naar specialty kwaliteit en biologische productie door middel van EM technologie.
 13.10 - 13.40​: The Impact Of The Coffee Bar Menu  Ben Morrow, Alpro

Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt.
 13.50 - 14.20: Cascara, Coffee Or Tea  Teddie Kuiper, illy

Teddie Kuiper is uitgeroepen tot beste barista van Nederland. Haar kennis over koffie is enorm, maar er is méér nodig om deze wedstrijd te winnen; passie. Hoe zij haar signature thee maakt? Dat leer je in Het Lab.
 14.30 - 15.30:  Aroma Tasting  Eleonora Biondi, illy

Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?
 15.40 - 16.10: Tea As An Alternative — Evelien Admiraal and Richard Schukkink, illy

Thee is sterk in ontwikkeling en biedt mooie smaakcombinaties bij een gerecht. Wil je bij je diner dus eens wat anders serveren dan een wijn of champagne? Richard en Evelien geven een workshop hoe je thee kan gebruiken als alternatief.
 16.20 - 16.50: Coffee On A Budget  Karlijn Dapper, ITC Academy

Weegschaaltje, pitcher, filter, thermometer... voor je het weet ben je een paar honderd euro verder. Noodzakelijk? Zeker niet. Tijdens deze workshop laat Karlijn Dapper je zien hoe je voor €50,- een fantastische kwaliteitskoffie zet.
 17.00 - 17.30: Teajam Around The World  Kiona Malinka, Crusio Tea

In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.

Related Experiences
Let's keep in touch!
Enter security code:
Security code

Proudly Sponsored By:
Coffee Mixologists Sponsors:
Latte Art Live Sponsors:
Media Partners:
Location
Gashouder,
Klönneplein 1,
1014 DD Amsterdam.
Details
Registered in England
No. 6754003
VAT No. GB 126 022263
Terms & Conditions
Contact
Email: info@amsterdamcoffeefestival.com

© Allegra Events Ltd 2018.