Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
13 augustus 2020
Internationale koffieprofessionals geven tips voor thuiskoffie

Hoofdjurylid Anne Lunell, MC’s Erika Vonie en Gwilym Davies én Coffee Masters-winnaars Rob Clarijs en Agnieszka Rojewska delen hun ultieme tips om thuis lekkere koffie te zetten.

  

Sinds het coronavirus is goede koffie-apparatuur in huis hebben noodzakelijker dan ooit. The London Coffee Festival vroeg de internationale koffieprofessionals, die dit jaar eigenlijk op het festival een opwachting zouden maken, naar hun koffieroutines en tips voor de startende thuisbarista.


 

Rob Clarijs, Nederland

Winnaar London Coffee Masters 2019 en eigenaar van De Zeeuwse Branding

Koffieroutine: “Ik houd er heel erg van om thuis koffie te zetten. In mijn keuken heb ik een Mahlkönig EK43 molen, Fellow Stagg EKG waterketel, een paar Acaia weegschalen en een tiental verschillende zetmethoden. Mijn favoriet is op dit moment de Kurasu Origami-dripper. Ik heb ook een ééngroeps-espressomachine van Slayer Espresso, die ik voornamelijk gebruik op evenementen, want espresso drink ik liever in een koffiezaak dan thuis. Ik gebruik altijd verschillende koffiebonen. Meestal liggen er een paar gekke koffies op de keukenplank: van vrienden of mijn eigen koffie, zoals Oostenwind van De Zeeuwse Branding of het Slurp-abonnement.” 

Tip voor beginnend thuisbarista: “Gewoon beginnen. Gebruik YouTube, Instagram en andere media om meer over koffie te leren. Oefen veel en wees niet bang om te falen: je leert juist van je fouten.” 

Tip online-baristatraining:  “Ik geniet altijd van Socratic Coffee. Zij hebben een objectieve en wetenschappelijke aanpak in hun experimenten. Ik heb ook goede verhalen gehoord over de opleidingen van Barista Hustle, maar die heb ik zelf niet geprobeerd.”


 

Agnieszka Rojewska, Polen

World Barista Champion 2018, winnaar London Coffee Masters 2018

Koffieroutine: “Ik ben momenteel niet erg goed uitgerust, omdat al mijn koffie-apparatuur nog in Italië is. Dus ik gebruik nu de simpele Clever Dripper, de enige zetmethode die ik bij me had en gelukkig lag één van mijn Commandante-molens nog in het huis van mijn ouders.”

Tip voor beginnend thuisbarista: “Koop niet alle mogelijke koffie-apparatuur. Kies gewoon één methode. Bij voorkeur een eenvoudige drip-methode, zoals een Clever Dripper of zelfs een French Press, en een molen. In het begin hoeft je echt niet te investeren in de allerduurste apparatuur. Het internet staat vol met zetadviezen voor verschillende methoden, dus kies er één en maak deze je eigen.”

Tip online-baristatraining: “Het YouTube-kanaal van James Hoffman of de Barista Hustle-opleidingen.” 


 

Erika Vonie, VS

Winnaar New York Coffee Masters 2017, MC en onafhankelijk consultant

Koffieroutine: “Op dit moment is mijn go-to koffiemaker mijn trouwe Moccamaster, een Baratza Sette 270 molen en een Acaia weegschaal. Sinds ik geen diensten meer als barista draai, zet ik geen pour-overs meer voor mezelf. Voor mij draait het allemaal om gemak en consistentie! Ik drink momenteel een anaerobische koffie van Black White Coffee Roasters en wissel geregeld af met koffies van Greenway, Ultimo Coffee, Round Hill Roastery en Monsieur Claude. Momenteel hebben we meer koffie in huis dan nodig!”

Tip voor beginnend thuisbarista: “Koop een notitieboekje en houd je recepten en vooruitgang bij. De meeste barista's krijgen professionele training op het werk om hun smaakpalet en vaardigheden aan te scherpen, maar thuisbarista's hebben die luxe niet. Maar door goede aantekeningen te maken, kun je een eigen trainingsgids creëren, die je helpt begrijpen wat wel en niet werkt. Het is ook leuk om terug te kunnen bladeren en te herkennen welke koffies overeenkomstige eigenschappen of smaken hebben.”   

Tip online-baristatraining: “Er is denk ik niet veel beters dan een paar uur op James Hoffman's YouTube-pagina doorbrengen. Zijn video's zijn makkelijk te volgen, zeer informatief en bestrijken een breed scala aan onderwerpen voor de thuisbarista, van recepten tot productreviews. Zijn boek World Atlas of Coffee is ook mijn #1 aanbeveling voor degenen, die thuis hun koffie-expertise naar het volgende niveau willen tillen.” 


 

Anne Lunell, Sweden

Coffee Masters hoofdjurylid en mede-eigenaar van Koppi Coffee Roasters

Koffieroutine: “Mijn voorkeur gaat uit naar de Hario V60. Ik houd van filterkoffie en deze methode benadrukt de aciditeit en de complexiteit van de koffie. Normaal gesproken zet ik één van onze eigen koffies, omdat ik die altijd bij de hand heb.” 

Tip voor beginnend thuisbarista: “Mijn advies zou zijn om te investeren in een goede molen. Met een kwalitatieve molen heeft elke zetmethode potentie om goed te smaken. En wees niet bang om te experimenteren met het recept. Bekijk zetadviezen ter inspiratie, maar zie het niet als iets dat je moét volgen. Zoek uit wat het beste voor jou werkt.”   

Tip online-baristatraining: “Op Barista Hustle kun je je vastbijten in welk onderwerp dan ook. Ik denk dat ze momenteel ook een aantal online cursussen gratis aanbieden.” 


 

Gwilym Davies, Verenigd Koninkrijk

Barista & eigenaar van Prufrock Coffee

Koffieroutine: “Ik heb veel zetmethoden uitgeprobeerd, maar keer altijd terug naar de Hario V60. Het vergt iets meer techniek dan andere papieren-filtermethoden, maar ik houd van de heldere koffie die je ermee zet. Thuis koffiezetten kan echt zo moeilijk óf makkelijk zijn als je wilt. Als ik op reis ben, doe ik vaak gewoon gemalen koffie in een kopje, giet er heet water op, laat het vijftien minuten staan (terwijl ik douche) en drink het dan op. 

Ik run een roasting project genaamd The Naughty Dog. Hiervoor drink ik vaak koffie die ik heb gebrand om te testen, maar ik vind het ook leuk om te zien hoe andere lokale branders het doen. Voor internationale branders verzorgt The Coffeevine een leuk abonnement en het Slurp-abonnement van Standout Coffee staat altijd garant voor zeldzame koffies.”

Tip voor beginnend thuisbarista: “Focus niet te veel op de zetmethode. Er is geen enkele koffietool die goede koffiebonen slecht laat smaken. Met een kwalitatieve molen leg je de basis voor het zetten van lekkere koffie. Ook kan hard water in steden zoals Londen veel van de mooie smaken in een koffie maskeren, waardoor alles hetzelfde smaakt. Het filteren van water kan helpen om de koffie tot leven te brengen.”   

Tip online-baristatraining: “Barista Hustle heeft voor een redelijk bedrag een online bibliotheek en cursussen voor thuisbarista’s en professionals. The European Coffee Trip is ook een goede bron voor gratis informatie.”

Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks