Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
24 februari 2020
Trabocca’s Stijn van Mourik over de Roast Masters™ 2020-wedstrijdkoffie

Tijdens The Amsterdam Coffee Festival strijden voor het tweede jaar op rij achtien gerenommeerde koffiebranders uit Europa om de felbegeerde Roast Masters™-titel. Stijn van Mourik, Q-grader bij groenekoffie-importeur Trabocca, vertelt meer over de unieke single origin koffie uit Ethiopië, die hij speciaal voor Roast Masters™ selecteerde.


Het Roast Masters™ toernooi, waar alles draait om de kunst van specialty coffee branden, onderwerpt duo’s bestaande uit branders en barista’s uit heel Europa aan de ultieme test. In een hoog tempo worden ze in drie disciplines getoetst: The Single Origin, The Espresso Blend en The Pour Over. Voor laatste twee rondes brengen de branders een eigen koffie in, maar voor de The Single Origin-ronde ontvangen alle branders één maand voor de wedstrijd 5 kg van dezelfde groene koffie.

Dit jaar wordt de wedstrijdkoffie verzorgd door Trabocca. Tijdens een cupping beslist de vijfkoppige jury wie daarmee het beste brandprofiel heeft ontwikkeld. Dus, met welke wedstrijdkoffie moeten de brandmeesters het dit jaar gaan waarmaken?


Hey Stijn! Waarom zijn jullie dit jaar als Roast Masters™-koffiesponsor ingestapt?

Omdat we graag doen waar we goed in zijn en dat is koffies van hoge kwaliteit leveren aan branders. Dit doen we ook graag voor Roast Masters™.

Welke koffie hebben jullie geselecteerd voor Roast Masters™?

Een gewassen guji-1 koffie van de Suke Quto Farm. Deze boerderij van koffieboer Tesfaye Bekele is een van onze kernleveranciers en partners in Ethiopië. De koffie is complex, elegant, citrisch, floraal, en buitengewoon zoet.

Tesfaye-Bekele-©-William-Forsman.jpgTesfaye Bekele. Photo by William Forsman
 
Waarom hebben jullie juist voor deze koffie gekozen?

Het is de ideale koffie om te cuppen. Hij blijft langzaam veranderen naarmate de temperatuur daalt. Daarnaast is de Suke Quto een geweldige ‘basiskoffie’ voor branders. Met deze koffie kun je veel kanten op. Je kunt kiezen voor aciditeit, zoetigheid en mondgevoel. Met die factoren in gedachten kun je als brander precies bepalen waar de perfecte balans ligt.

Wat is het geheim van een goede blend?

Het geheim van een goede blend ligt ’m in het vooraf bepalen van je gewenste smaakprofiel. Dan is het een kwestie van verschillende koffies zo branden dat je dat profiel bereikt. Daarnaast is het ook een kwestie van continuïteit. Of je nu pre-roast of post-roast blend, de kunst ligt in de consistentie van jouw smaak.

Wat is de grootste uitdaging vandaag de dag waar branderijen mee te maken hebben?

Om op de lange termijn verse, kwalitatieve en stabiele koffies in te kopen en te leveren, voor een betaalbare prijs.


Benieuwd welke branders aan de slag gaan met de veelzijdige guji-1 van Trabocca? Klik hier voor de volledige line-up van deelnemende koffiebranderijen.  
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks