Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
22 oktober 2020
5 vragen aan Rob Clarijs

Op 30 oktober tijdens The Global Coffee Festival is Rob Clarijs de host voor de coffeetour door Amsterdam. Hoog tijd om met de Coffee Masters London 2019-winnaar om de virtuele tafel te kruipen voor een Q&A over zijn eigen koffieroutines.


Hoe drink jij thuis koffie?
“Iedere ochtend thuis, behalve als ik moet haasten. Dan neem ik mijn koffie in een thermosfles mee de auto in. Meestal is mijn vriendin eerder wakker en ik heb haar gelukkig goed 'opgeleid' om  heerlijke koffie te kunnen zetten. We hebben een Acaia Orion en Mahlkönig EK43 (een soort idiot-proof set-up) in de keuken staan en zetten dan een pot filterkoffie op de Sage Precision Brewer. Als ik thuis werk zet ik 's ochtends en 's middags ook eigenlijk altijd nog dubbele espresso gezet met de Sage Dual Boiler.”
 
Bij welke Amsterdamse koffiebar kom je graag?
Ik kom eigenlijk het vaakst bij Badeta Koffiebranders, omdat mijn zus daar om de hoek woont. Maar ik ga ook graag naar Scandinavian Embassy, een straat verder.

Badeta-cafe.jpg
 
Welke koffiebrander vind jij nu echt vooruitstrevend?
“Zelf werk ik regelmatig samen met Manhattan Coffee Roasters. Niet alleen omdat Ben en Esther goede vrienden zijn, maar ook omdat ik met Ben goed kan ‘koffienerden’. We hebben het dan over verschillende aspecten van branden, die hij op geheel eigen wijze benaderd. Zo praten we bijvoorbeeld over de celstructuur van de boon en dat soort dingen.”
 
Wat is je favoriete koffieland óf misschien zelfs regio?
“Ik ben heel erg fan van opkomende regio's. Een paar jaar terug had ik waarschijnlijk Thailand of Myanmar gezegd. Nu twijfel ik tussen Kintamani op Bali en São Sebastião do Anta in Brazilië, maar die laatste wint het toch wel, denk ik. Een opkomende regio waar echt prachtige specialty coffee groeit op slechts 750 m.a.s.l.!”
 
Beste-koffiemoment.jpg

Wat is jouw mooiste koffiemoment ooit?
“In de winter van 2017-2018 was ik samen met mijn vriendin vier maanden in Azië. Daar was toch wel het mooiste koffiemoment in Raja Ampat- de meest afgelegen plek waar ik ooit ben geweest - in West-Papua. Uiteraard had ik mijn koffiemolen en Kalita meegenomen. Zo kwam het dat ik daar een keer in de ochtend koffie zette op een steiger op palen, hangend boven de zwemmende inktvissen in het turquoise water (true story). Dat moment op die locatie is onbeschrijfelijk.”
 
Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.

 
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks