Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
10 februari 2021
De koffieroutine van Rob Kerkhoff

Elke maand vragen we een koffieprofessional naar zijn koffieroutine. Deze keer is dat Dutch Brewers Cup Champion 2015 & 2016 en mede-eigenaar van de Utrechtse koffiebranderij KEEN Coffee, Rob Kerkhoff.


MOMENT
“’s Ochtends bij het ontbijt. Nadat ik me heb gedoucht en aangekleed, is dit het eerste wat ik doe. Twee glazen water en een warme kop filterkoffie. Of eigenlijk meerdere koppen, want de koffie smaakt altijd wel naar meer. Vooral in de ochtend.”
 
PLEK
“De afgelopen maanden gebeurt dit vaker in mijn keuken dan in de koffiebranderij. Vaak met de laptop opengeklapt en het team via Google Meets op de achtergrond.”
 
KOFFIE
“Onze nieuwe koffie: Divisadero, een honey processed koffie uit El Salvador met smaaktonen van mango, witte druif en karamel-toffee. We zijn altijd als een kind zo blij als we weer een nieuwe koffie in het assortiment hebben.”
 
APPARATUUR  
“Voor optimaal water op de juiste temperatuur gebruik ik een Brita waterfilterkan en de mooie Stagg EKG Pour-Over Kettle van Fellow. Ik maal de bonen met de Kinu M47 Phoenix handmolen, weeg ze af op mijn Acaia weegschaal en als dripper ben ik de nieuwe Espro Bloom aan het testen.” 

IMG-2503.jpg
 
ZETMETHODE  
“We verkopen met KEEN Coffee sindskort de Espro Bloom. We zouden deze tijdens The Amsterdam Coffee Festival als eerste in Europa gaan testen en showen aan het publiek. Inmiddels is hij al in productie. We zijn fan. Je hebt door de unieke bodem een constante waterflow en door het hogere koffiebed extraheert de koffie makkelijker.” 
 
RECEPT 
“Je kunt iets fijner malen dan bij een gebruikelijke pour-over. De doorlooptijd is erg snel, rond de twee minuten. De extractie blijft echter goed. Ideaal voor een snelle kop koffie in de ochtend.
Ik gebruik 15 gram koffie op 240 ml water. Daarbij laat ik de koffie op 30 gram bloomen voor 20 seconden, schenk ik hem daarna op tot 100 ml en vervolgens nog twee keer 70 ml. Schenk hierbij weer op zodra het water van de vorige opschenking bijna door de filter is heengelopen.”

TIP VOOR THUIS
“Gebruik een weegschaal, maal je koffie vers en filter je kraanwater. Bevalt de smaak niet? Houd de verhouding water en koffie (6 gram op 100 ml of 1:16) gelijk en pas 1. de maalgraad aan, 2. de temperatuur van het water of 3. de manier van opschenken. In deze volgorde van belangrijkheid. Maar verander altijd maar één variabele, zodat je weet wat deze verandering doet met de smaak.”
 
Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.
 
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks