Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
22 januari 2021
Het Zwarte Bekerplan

Back to Black komt met Het Zwarte Bekerplan in actie tegen de groeiende afvalberg koffiebekers.


Inge Bulthuis, eigenaar van koffiebar en branderij Back to Black in Amsterdam, introduceert Het Zwarte Bekerplan om de hoeveelheid afval van to-go bekers te verkleinen. Inmiddels hebben zes andere Amsterdamse koffiezaken, waaronder FUKUCafé KepplerSchuurmanoomkensgrassotti, white label coffeeBBROOD NDSM en YUSU, zich aangesloten.

Het idee van Het Zwarte Bekerplan ontstond tijdens de eerste lockdown toen het kabinet besloot dat de koffiebars mochten openblijven voor afhaalkoffie. Inge Bulthuis: “Een klant van Back to Black stuurde me een foto van een prullenbak vol to-go bekers van allerlei verschillende Amsterdamse koffiebars.” Meer had Inge niet nodig om in actie te komen. Samen met een enthousiaste Lennart Clerkx van Circular Coffee Fund en groene koffie-importeur This Side Up introduceerde ze het idee van een ‘swapbeker’  bij andere koffiebars.

Fotografie ©️ Keng PereirapNul afval
De swapbeker is een herbruikbare beker met deksel, die je na gebruik bij aangesloten koffiebars kunt inleveren tegen een schoon exemplaar met daarin jouw nieuwe koffie to-go. De stevige, zwarte beker kost vijf euro en is gemaakt van bamboe, de snelstgroeiende plant ter wereld die geen pesticiden of meststoffen nodig heeft. “Het verschil tussen de vijf euro die je betaalt en de kostprijs van de zwarte beker gaat naar Circular Coffee Fund en wordt volledig geïnvesteerd in permacultuur en bebossing bij bekende, vertrouwde koffieboeren. Zo draag je als consument direct bij aan zowel verduurzaming aan het eind van de koffieketen als aan het begin: op de koffieplantage waar de koffie verbouwd wordt.”

DEZE CAFÉS DOEN MEE!
Back to Black | Weteringstraat 48 | Van Hallstraat 268
FUKU | Bos en Lommerweg 136, Amsterdam
Café Keppler | Van der Pekstraat 1
Schuurmanoomkensgrassotti | Overtoom 558
white label coffee | Jan Evertsenstraat 136 | Zonneplein 4 | Jan van Breemenstraat 1
BBROOD NDSM | MS van Riemsdijkweg 30
YUSU | Andreas Bonnstraat 2

Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks