Dutch English
31 maart - 02 april 2022 / Westergas
22 januari 2021
Lex Wenneker

Elke maand vragen we een barista naar zijn huidige koffieroutine. Deze keer is dat drievoudig Nederlands baristakampioen Lex Wenneker, die de scepter zwaait bij koffiebranderij Friedhats en koffiebar FUKU. “Mijn favoriete koffiemoment wil nog wel eens veranderen door het jaar heen, maar sinds ik mijn espressomachine weer terug heb, is ’ie redelijk consistent.”


MOMENT
“Zodra ik wakker word, nog voordat ik iets heb gegeten of gedronken, zet ik een flatwhite. Of hoe je het ook wilt noemen. Koffie met opgeschuimde koemelk. Dat is voor mij op dat moment echt het beste wat er is. De rest van de dag hoef ik geen melk meer.”
 
KOFFIE
“Ik gebruik koffie van mijn eigen branderij Friedhats. Geen wedstrijd-gesha’s, want die drink ik later pas op de branderij. Bovendien drink ik voor koffie met melk het liefst iets uit Colombia. Bijvoorbeeld onze Colombia Madremonte Collective.”
 
APPARATUUR
“Ik heb momenteel wel een beetje een overdreven setup. Een Slayer V3 espressomachine en een Etzinger etzMAX molen, een Brita Purity Clean Extra waterfilter, Acaia Lunar weegschaal en een Reg Barber tamper
 
Het is overigens niet echt nodig om dit allemaal thuis te hebben staan. Als ik ga klimmen, heb ik alleen een Comandante handmolen en een AeroPress bij me. De koffie die ik daarmee zet is ook heel erg lekker. Maar voor thuis is de ‘overdreven setup’ wel heel fijn. Mijn kat en vriendin zijn er ook blij mee, haha.”
 

Fotografie ©️Eva Broekema


RECEPT
“Met de Slayer zet ik hooggedoseerde compacte shots met een ratio van iets boven de 1:1. Pre-infusie van zo’n 12 seconden en dan daarna nog iets van 15 tot 20 seconden op 6 bar. Meestal rond de 21 gram in, 24 gram uit. Zo’n shot moet je niet als espresso drinken, maar met melk is het heel lekker.”
 
TIP VOOR THUIS
“Drink gewoon wat je lekker vindt en laat je niet al te veel laten leiden door wat anderen zeggen.” 
 
Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.
 

Follow Us

Facebook
Instagram
Proudly sponsored by
Alpro
Brita
Eversys
Faema
iZettle
Monin
Westergas
Roast Masters' Sponsors
Slayer
Brita
Alpro
Trabocca
Latte Art Live Sponsors
Alpro
La Cimbali
Media Partners
KoffieT cacao
© 2021 Allegra Events Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks