Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
04 februari 2022
De koffieroutine van Aukje van Rossum

Elke maand vragen we een koffieprofessional naar zijn koffieroutine. Deze keer is dat Aukje van Rossum – barista, fotograaf en de zus van brander Jelle van Rossum van Shokunin Coffee Collective – van de nieuwste hotspot van Zutphen: VRK

MOMENT
“Zodra  mijn kinderen naar de opvang en basisschool zijn. Dan kan ik echt even opstarten in mijn eigen tempo met een lekkere koffie. Thuis staat de Moccamaster zo goed als vierentwintig uur, zeven dagen per week aan. Als ik vrij ben, fiets ik graag naar onze nieuwe locatie VRK om daar achter de machine te kruipen. 

PLEK
“VRK in Zutphen. Er is een zitje in het raam, wat net iets hoger ligt dan de rest, waar ik het liefst zit. Je kunt er lekker naar buiten kijken. In de ochtend schijnt ook vaak een klein zonnetje naar binnen, heerlijk! Vanaf die plek heb ik ook goed overzicht van de zaak, waardoor ik alles in gaten kan houden zonder dat ik bij iemand in zijn nek moet staan hijgen. Ik kan bij een volle zaak genieten van het zachte geroezemoes, zo in de ochtend.” 

VRKAUK-02-(1).jpg

KOFFIE
“Ana Restrepo gebrand door mijn broertje Jelle van Rossum voor VRK en Van Rossum’s Koffie. In de ochtend hoef ik niks geks of uitgesproken te drinken, maar wil ik wel dat de koffie blijft hangen qua smaak. Hij moet niet zo achterover te slaan zijn, dat doe ik thuis is alle hectiek al.”

APPARATUUR
“Sanremo Café Racer en onze Victoria Arduino Mythos One molen. De koffie wordt afgewogen, maar we levellen en tempen nog gewoon ouderwets met de hand. Als ik zelf achter de machine sta, vind ik dat toch het lekkerste werken en ik merk dat barista’s ook beter naar de uitstroom van de koffie kijken.”

VRKAUK-16.jpg

RECEPT
“19 gram gemalen koffie, 80 milliliter input, 38 milliliter output en een doorlooptijd van het liefst 26 seconden is voor mij ideaal. Soms doe ik er halverwege het drinken stiekem een scheutje haverdrank bij, toch wel lekker in de ochtend. Zo proef ik ook direct of de balans daarmee nog goed is.” 

TIP VOOR THUIS
“Maal je koffie altijd vers. In de ochtend vind ik het lawaai van mijn molen wel eens vervelend en hard, maar overstappen op voorgemalen koffie is een no-go. Niet alleen is dit beter voor de kwaliteit, smaak en versheid van je koffie, maar je wilt toch ook niet die heerlijke koffiegeur missen?! Dat maakt de herrie wel goed.”

 

Dit artikel werd geproduceerd in samenwerking met koffieTcacao magazine.​

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks