Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
11 februari 2016
Dutch Tea Championship op het ACF

Sommige diehard koffiedrinkers kunnen nog wel eens snuivend hun neus ophalen  voor thee. Alsof je net een Breezer Ananas hebt besteld in plaats van een first flush Darjeeling. Toch zijn inmiddels de meeste aficionado’s wel om. Daarom slaat het Amsterdam Coffee Festival een brug tussen bladeren en bonen. 

 

Op zondag 20 maart staat een gedeelte van het Transformatorhuis volledig in het teken van thee, met als hoogtepunt de Dutch Tea Championship. Tijdens deze kampioenschappen geven vier finalisten verspreid over de dag ieder drie presentaties van vijftien minuten. Daarin zetten ze een zelfgekozen thee, vertellen ze over de zetmethode (of, zoveel mooier eigenlijk, de infusie) en waar de thee vandaan komt. De laatste ronde is een thee/spijs-combinatie, waarin de finalist zijn thee presenteert met een bijpassend gerecht.

Met de laatste ronde laten ze zien dat thee als een prachtig alternatief kan dienen voor wijn. Tussen de presentaties door worden allerlei theesoorten onder de loep genomen, wordt er geroken en geproefd en kan het publiek de thee en spijs-combinaties proberen. De dag wordt hét netwerkevenement voor theeliefhebbers en professionals. 
 

tea-championship-(1).jpg


De organisatie is in handen van de International Coffee & Tea Academy. Winnares van vorig jaar, Karlijn Dapper, helpt dit jaar aan de andere kant mee als ICT-coördinator en jurylid. 'Wat veel mensen nog niet weten,' legt Dapper uit, 'is bijvoorbeeld dat water veel invloed heeft op de smaak. Zo heb ik vorig jaar een Oolong gezet met twee soorten water. Spa Blauw en kraanwater uit mijn dorp, dat hard is en veel mineralen bevat. Je zou zeggen: dat moet je niet doen, daar wordt hij niet mooier van. Maar juist de kalk zorgde ervoor dat de zoetheid de boventoon ging voeren, waardoor de thee mooi in balans kwam. Er is met thee zoveel te spelen, net zoals bij koffie.'

Volgens Dapper is het dan ook niet meer dan logisch dat de DTC dit jaar op een koffiefestival staan. 'Steeds meer barista’s specialiseren zich ook in thee. Deze warme dranken zijn onlosmakelijk verbonden. En thee is gewoon hot,' lacht Dappert, 'inderdaad. Ongeveer zeventig graden.'

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks