Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
30 november 2016
Coffee Tales: Florian Hessel

“Ik zou niet kunnen leven zonder de koffie uit zowel Afrika als Zuid-Amerika; ze complementeren elkaar zo goed op het gebied van smaak en aroma. Ik ben persoonlijk groot fan van de donkere bessen-smaak en romige body die Keniaanse koffies kunnen hebben.”


Na jaren ervaring te hebben opgedaan als barista en brander bij verschillende koffie hotspots en branderijen besloot Florian van Hessel samen met Onno van Zanten Stooker Roasting Company te starten.

“Wij leven voor mooie koffies”, leggen ze uit op hun website. “De koffiesoorten die echt een verschil maken in smaak. Wij willen je de diversiteit in aroma en kenmerken laten ervaren. We presenteren je een kopje koffie zoals je dat nog nooit hebt geproefd en serveren bij elke smaak een eigen ‘eerlijk’ stukje taart. Dat is waar het bij de Stooker Roaster Company allemaal om draait.”

Wij spraken met Florian om meer te weten te komen.

Je eerste ervaring met koffie?


Mijn allereerste ervaring met koffie moet rond mijn twaalfde zijn geweest. Ik was heel erg geïnteresseerd in de Franse cafetière die mijn moeder elke ochtend gebruikte. En uiteindelijk ook nieuwsgierig naar de smaak. Mijn eerste specialty coffeeervaring kwam pas veel later, toen ik aan een Hairbender dubbele espresso nipte bij de Stumptown Coffee Roasters pop-up aan de Albert Cuypstraat in Amsterdam. Ik werd echt weggeblazen door de smaken die ik toen proefde!

Favoriete plek voor een goed bakkie?

Aan mijn keukentafel of buiten, wandelend door de herfstzonneschijn. Ik kom ook graag in Toki, Harewood Bakery en de tuinen van de Pulitzer Hotel’s Pause espresso bar.

Espresso of filter?

Er gaat voor mij niets boven de combinatie van een goed uitgebalanceerde espresso en een verse croissant. Maar een ontbijt tijdens een lang weekend zonder een pot vers gezette filterkoffie… Nee, ik ga toch voor filter!

Favoriete zetmethode?

Elke methode met een papieren filter (Kalita Wave, Hario V60, Moccamaster, Chemex, Espro etc.), een goede koffiemolen, gefilterd water, een weegschaal en een timer.

Afrikaans of Zuid-Amerikaans?

Ik zou niet kunnen leven zonder de koffie van beide continenten. Ze complementeren elkaar zo goed op het gebied van smaak en aroma. Ik ben persoonlijk groot fan van de donkere bessen-smaak en romige body die Keniaanse koffies kunnen hebben.

Hoeveel kopjes per dag?

Eén kopje in de ochtend en een heleboel kleine slokjes verspreid over de rest van de dag; tijdens trainingen, proeverijen met koffiepartners, cuppings of kwaliteitscontroles met Onno en Yoeri op het hoofdkwartier van Stooker Roasting Company in Amsterdam Oost.

Zuivel of zuivelvrij?

Koemelk kan heerlijk zijn. De gethermiseerde melk van Van der Arend, waar wij onze koffie mee combineren bij onze partner Lindenhoff is heel zoet, bijna nougat-achtig en heeft een geweldige body. Maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd ook erg onder de indruk ben van de vooruitgangen op het gebied van zuivelvrije melk, zoals die op basis van haver en soya. De nieuwe recepten lijken veel meer uitgebalanceerd en minder gezoet te zijn.

Je go-to cocktail?

Whiskey Sour. 

Je favoriete wijn en waarom?

De laatste tijd ben ik heel erg te spreken over de helderheid en fruitigheid van sommige Vin Naturels: Maisson B. Perraud – Le P’tit Poquelin, Mother Rock – Mourvèdre, Domaine de l’Octavin – Foutre d’Escampette. Allemaal geweldige wijnen.

Favoriete brunchspot?

G's, in de Jordaan.

Als je iedereen op de wereld mocht uitnodigen, wie zou er dan aan jouw eettafel zitten?

Wes Anderson.

Wat zou jouw laatste avondmaal zijn?

Bami Rames van Suri Kitchen.

Lievelings vakantiebestemming?

Overal, als het maar in een camper is.

Fiets of auto?

Fiets.

Favoriete quote?

'There is only one success, to be able to spend your life in your own way'  - Christopher Morley.

Drie woorden die jou omschrijven.

Pragmatisch. Eerlijk. Ad rem.

Als we een blik op jouw browsegeschiedenis zouden werpen, wat zouden we dan over jou te weten komen wat de meeste mensen niet weten?

Dat ik momenteel actief (baby) gebarentaal aan het leren ben om te kunnen communiceren met mijn dochter voor ze haar stem kan gebruiken. 

Zou je beroemd willen zijn en zo ja, waarvoor?

Beroemd worden zal nooit een doel van mij zijn of worden.

Wie of wat is je grootste liefde?

Marleen.

Wat is je grootste angst?

Dat negativiteit en angst teveel impact zullen hebben op het leven.

Favoriete boek en waarom?

Ik lees niet zoveel als ik zou willen. A Spot Of Brother van Mark Haddon is het laatste boek dat ik echt met plezier heb gelezen, denk ik. Waarschijnlijk omdat ik van verhalen hou vanwege hun sfeer en vibe, die worden gecreëerd door dialogen en monologen. Ik houd van boeken waar niet per se heel veel in gebeurt. 

Stooker staat op The Amsterdam Coffee Festival 2017! Om Florian te ontmoeten en een aantal van de heerlijke koffies van zijn branderij te proeven, koop je vandaag nog je Early Bird Ticket!

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks