Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
01 februari 2018
Hoe word je een latte art gigant

Rob Clarijs is de oprichter van Dasawe Coffee Roasters en finalist in het Nederlands Latte Art kampioenschap. Voordat je hem in actie ziet tijdens The Amsterdam Coffee Festival, deelt hij zijn top tips voor een kunstwerk in je kop.


1. Gebruik de juiste melk
De beste melk voor latte art is volle melk, zowel gepasteuriseerd als gesteriliseerd is prima. Gekoelde melk direct uit de koelkast geeft je meer tijd op te schuimen: hoe lager de temperatuur, hoe meer tijd je hebt. En boven de 40º graden wil je niet komen.
 

2. Niet droogschuimen​
Schuim nooit langer dan 15 seconden op, want anders wordt het schuim te dik. Zorg ervoor dat de melk in volume ongeveer een kwart toeneemt. Voor meer schuim, breng je melkkan rustig omlaag totdat je het “shhh”-geluid hoort. Schuim tot 40º graden op, laat daarna het stoompijpje in de melk zakken tot je de 70º graden bereikt en de melkkan te heet wordt om in  de palm van je hand te houden.

3. Wals om het schuim met de melk te vermengen​
De melk bevindt zich onderin je melkkan, het schuim bovenin. Door voorzichtig met je melkkan te walsen, mix je het schuim en de melk, waardoor je een mooiere substantie overhoudt om latte art mee te schenken. Stop met walsen zodra je de weerkaatsing van het licht op de melk in je kan ziet.

4. Inschenken die kunst ​
Er bestaan duizenden patronen om te schenken. maar het beste is om te beginnen met makkelijke designs. Probeer eerst een hartje, daarna een rosetta of tulp en voordat je het weet schenk je een omgekeerde feniks op een olijftak.

5. Zo oefen je een rosetta


Start met een vers shot espresso in een mok of glas dat groot genoeg is voor een cappuccino of latte.

Schenk de melk vanuit de melkkan ongeveer 5-10 centimeter boven de koffie in.

Beweeg de melkkan omlaag tot vlak boven de espresso, terwijl je kalm blijft doorschenken.


Zodra je een witte wolk ziet ontstaan in het bruine espresso-melkmengsel, zet je vanuit de pols een golvende beweging in terwijl je de melkkan rustig naar de rand van kop trekt.

Je kop of glas zal nu bijna vol zijn. Til de melkkan tot 5 centimeter boven het oppervlak en blijf in een rechte lijn schenken terwijl je het golvende design doorkruist. En zo heb je, voilà, de rosetta.
 

Deel jouw vorderingen zeker met ons door @amsterdamcoffeefestival te taggen op Instagram.

Lees meer over Robs bedrijf op dasawe.com
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks