Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
10 februari 2021
Hoe belangrijk is water in koffie?


KOFFIE BESTAAT VOOR 98 PROCENT UIT WATER. ZONDER DIT HELDERE GOEDJE TE OPTIMALISEREN ZET JE NOOIT EEN GOEDE KOFFIE. BRITA’S WILLEM HUISMAN LEGT UIT HOE BELANGRIJK GEFILTERD WATER IN KOFFIE WERKELIJK IS.


Goede koffie gaat hand in hand met goed water. Dat houdt in schoon, gefilterd, neutraal water. “Wereldwijd houden topbarista’s steeds meer rekening met de waarden van het water en met het effect daarvan op de kwaliteit van hun koffie”, legt waterexpert van BRITA Professional Willem Huisman uit. “Natuurlijk, koffiebonen, origine en certificering tellen allemaal mee, maar aangezien 98 procent van een espresso uit water bestaat, is dat een net zo belangrijk ingrediënt. Net als de andere componenten heeft water een behoorlijke invloed op smaak, aroma, mondgevoel en de body van een koffie."
 
De samenstelling van kraanwater varieert per gebied, maar zelfs op plekken met ‘zacht water’, zoals Amsterdam, is filteren slim. Waterfilters absorberen een breed scala aan substanties, zoals chloor, dat de smaak van de koffie beïnvloedt doordat het aroma’s en oliën in koffie laat oxideren. Waterfilters reduceren tevens het kalkniveau, wat de smaak en body bevordert.
 
Een speciaal filtersysteem zorgt ervoor dat het water de juiste hoeveelheid aan totaal opgeloste stoffen, PH-waarden en hardheid krijgt om aan de SCA-waterkwaliteitsnormen te voldoen voor specialty coffee. Ongeacht de zetmethode of favoriete koffie, als je geen gefilterd water gebruikt of regelmatig je waterfilter vervangt, ben je niet in staat alle smaken uit je koffie te halen.”
 
Fotografie ©️ Aukje van Rossum voor The Amsterdam Coffee Festival
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks