Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
22 februari 2019
Het geluk van Lex Wenneker

 

Barista Lex Wenneker, tweede op de World Barista Championship 2018, hangt zijn wedstrijdschort aan de wilgen. Lees hier alles over zijn toekomstplannen en nieuwe Amsterdamse koffiebars.


Tekst Maurice Geluk

Afgelopen juni sloot Lex Wenneker zijn tijdperk als wedstrijdbarista af met een subliem eindschot. Tijdens het World Barista Championship in Amsterdam eindigde hij als tweede. Een unicum. Niet eerder stond een Nederlander zo hoog op het ereschavot.

Wat is er allemaal gebeurd na het behalen van die podiumplek?
“De dag erna ben ik gelijk in de auto gestapt en met een goede vriendin naar Frankrijk gereden om een weekje te gaan klimmen en alles even te laten bezinken. Dat hadden we afgesproken te doen wanneer ik als eerste zou eindigen. Met een tweede plek leek me dat toch ook wel mooi. Van klimmen is alleen niet veel terechtgekomen. Het was bloedheet. Daarnaast ben ik met een aantal finalisten op koffiereis naar Brazilië geweest, op de Daterra koffieplantage. Dat was superinteressant, we hebben erg vette koffies geproefd.”

En je hebt weer een koffiebar geopend.
“Dat wilden we vóór het WK doen, alleen het heeft allemaal wat langer geduurd.” Met een glimlach: “Eigenlijk waren we een beetje vergeten dat we er nog een branderij naast hadden, die we bovendien plotseling moesten verhuizen. Blijkbaar was er een protestgroep van buurtbewoners die ons weg wilde hebben. Ze vonden het stinken. In plaats van naar ons toe te stappen, hebben ze bij de gemeente geklaagd. Niet zo leuk natuurlijk.”

Waarom wilde je na Headfirst, dat in 2015 noodgedwongen sloot, koffie weer direct aan klanten schenken?
“We misten de kwaliteitscontrole, de live feedback op onze koffies. We misten ook een plek waar mensen zien wat we aan het doen zijn. Daarom waren we al langer aan het kijken naar locaties, maar we kwamen niet echt iets tegen. Uiteindelijk hebben we voor Bos en Lommer gekozen. Een van de laatste wijken in Amsterdam die nog ‘opkomend’ is. De wijk stroomt vol jonge tweeverdieners. Als je over twee jaar terugkomt, is het hier denk ik volledig veranderd. Als koffietent zit je dan goed.”

Welk concept wilde je neerzetten?
“Gewoon een leuke plek. Waar je alles kunt proeven wat we in de branderij hebben. Met een grote bar om aan te zitten zodat je kunt zien wat er gebeurt. Tegelijkertijd weet ik dat mensen hoge verwachtingen hebben wanneer ze hier binnenstappen. Dat is weleens lastig waar te maken met slechts koffie. Het kan wel, maar dan ben je een ongezellige bar met hoge prijzen. We willen juist toegankelijk zijn.”

Ben je écht helemaal klaar met wedstrijden?
“Het is superleuk geweest. Ik heb er veel van geleerd. Maar, ja.”

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks