Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
30 januari 2019
How to: latte art, with Anouk Rodenburg

 

Top tips from the Dutch Latte Art Champ


Vorig jaar op The Amsterdam Coffee Festival gooide ze hoge ogen door meervoudig kampioen Nick Vink te verslaan tijdens het Dutch Latte Art Championship. Nu deelt freelance barista Anouk Rodenburg haar favoriete tools én tips voor een fluweelzachte melkkoffie voorzien van toffe latte art als bonus.

Wat zijn je favoriete barista tools?
1. De koffie ​
In principe maakt de koffie voor latte art niet heel veel uit, zolang er maar geen robusta in zit en hij niet te recent gebrand is. Maar  mijn persoonlijke favoriet is op dit moment de Jairo Lopez van Manhattan Coffee Roasters. Het is een Colombia geisha, die heel fijn combineert met melk. Voor mij is een melkdrank succesvol als melk en koffie samen tot een nieuwe smaak komen.

2. De kop
Ik werk nu veel met de koppen van Loveramics. Deze vind ik mooi, maar ze zijn wel wat aan de zware kant. Daardoor blijft de koffie wel goed op temperatuur. 

3. De melkkan
Voor het Dutch Latte Art Championship gebruik ik melkkannen van Ilsa. Deze kannen hebben een smalle en ver uitstekende schenktuit, waardoor ik makkelijk overal in de kop kan komen en hele strakke, fijne lijnen schenk. De maat van de kan hangt af van de hoeveelheid melk die ik nodig heb. Voor een cappuccino gebruik ik een kannetje van 35 cl, voor twee 50 cl en voor drie 75cl. 

4. De melk
Volle melk zorgt voor een romige smaak en mondgevoel. Het lekkerst voor in de koffie vind ik een verse, volle melk met een vetpercentage van 4-5 procent. Biologische verse melk is ook lekker, maar schuimt niet altijd even goed op. De melk is op zijn zoetst en perfect om te drinken bij een temperatuur van 55 graden. 

Gentleman-Baristas-Coffee-House-_A113494-PREVIEW-ONLY.jpg

Hoe kun je als beginnend barista je latte art-techniek verbeteren?
Heel veel vlieguren maken. Dat is de enige manier. Probeer je verder bewust te zijn van wat je doet tijdens het schenken. Neem je tijd om goed te kijken wat er wanneer gebeurt. Vanaf welke afstand schenk je, hoe snel schenk je en heb je de kop vast? Video’s van andere barista’s op  YouTube en Instagram kunnen je helpen om nieuwe technieken aan te leren.

Wat is het verschil tussen freepour en etching?
Een freepour is een figuur dat je maakt door de melk op bepaalde manier te schenken. Als je etched breng je na het schenken details aan in je design met een etchingtool, snorharen op een leeuwenkop bijvoorbeeld.

Wat is jouw favoriete latte art-design?
Een tulp is zeker een van mijn favoriete designs, omdat je kunt gaan voor simpel, maar deze figuur ook kunt uitbreiden als je meer tijd hebt. En er zit een hartje bovenop, dat vindt iedereen leuk.

Wie is je absolute latte art-held of-heldin?
Ik kan het erg waarderen als iemand nieuwe ontwerpen of technieken ontwikkelt, zoals de 2017 Latte Art wereldkampioen Arnon Thitiprasert, die voor het eerst een hoofd met oog schonk als freepour. Maar ook de huidige wereldkampioen Irvine Quek (Maleisië) met zijn melkdruppels of de Russische Polina Notik, die met haar techniek een heel vernieuwende draai aan latte art geeft.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks