Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
30 januari 2019
Train your taste buds

 

Learn how to taste coffee like a pro


De KEEN coffeeboys Bonne Postma en Rob Kerkhoff delen graag hun gouden tips om koffie te proeven als een pro. Er is een groot verschil tussen koffiedrinken en koffieproeven. Proeven doe je met aandacht, op zoek naar smaken om die vervolgens te beschrijven. Hoe pak je dat nu aan?

1. Bezoek open cuppingsessies
Dit zijn proeverijen, die vaak door lokale branderijen of koffiebars worden georganiseerd. Hier leer je van de professionals en proef je diverse koffies uit het seizoen. Vaak worden ze via social media aangekondigd. 

​2. Vergelijken helpt! 
Eén koffie beoordelen is lastig, daarom wordt er vaak gecupt in drievoud. Als je meerdere koffies naast elkaar proeft, kun je beginnen met het benoemen van de verschillen, wat een stuk makkelijker is. Op deze manier leer je sneller verschillende smaken te duiden. 

DD__9405.jpg

3. Je bent beïnvloedbaar
Wees je ervan bewust dat de omgeving enorm veel invloed op jouw smaakbeleving heeft: geuren, kleuren, geluiden en vooral meningen van andere mensen! Roept je buurman Vincent enthousiast dat hij banaan in zijn koffie proeft, dan is de kans groot dat jij ook ineens banaan proeft. Schrijf daarom je eigen waarnemingen op en deel deze later pas met elkaar.

4. Vertrouw op een smaakwiel
Gebruik het officiële SCA-koffiesmaakwiel. In het begin kan het heel lastig zijn om tot gedetailleerde smaaknotities te komen. Als je een koffie proeft, probeer dan de smaak met een kleur van het smaakwiel te associëren. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je met geel eigenlijk citrusvruchten bedoelde! 

Je kunt het smaakwiel gratis downloaden op keencoffee.com/education.
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks