Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
10 februari 2020
Q&A met Alpro head of sustainability Greet Vanderheyden
 

Sinds 1980 is het Belgische Alpro absolute voorvechter van de plantaardige revolutie. En het einde van de strijd is nog lang niet in zicht.

  

Terugkerend op The Amsterdam Coffee Festival als onze officiële 2020 partner haken we aan bij Alpro’s head of sustainability Greet Vanderheyden om te praten over het onderwerp van dit moment: duurzaamheid. 

Hey Greet! Duurzaamheid is tegenwoordig wel een ‘ding’ binnen ieder zelfrespecterend bedrijf. Wat betekent het voor Alpro? 
“Bij Alpro gaan duurzaamheid en economische groei hand in hand. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met onze gezonde, duurzame en plantaardige voeding. Hierdoor creëren we gedeelde waarde: we helpen zowel de maatschappij als ons bedrijf te floreren. Dat is de kern van onze visie op duurzaamheid: we willen deel uitmaken van de oplossing.”

Alpro hield zich als ware pioniers al voordat het trendy werd met plantaardige voeding bezig. Wat zijn jullie nieuwe duurzaamheidsdoelen?
“Momenteel zijn we onze nieuwe doelstellingen aan het bepalen. We zitten net aan het einde van een vorige periode 2015–2020. Onze sustainability update komt uit in mei, wanneer Alpro zijn 40e verjaardag viert. Er zullen een aantal nieuwe elementen in zitten, zoals biodiversiteit en duurzame verpakkingen. Maar we blijven ook focussen op zaken die voor Alpro altijd al essentieel zijn, zoals meer mensen aanzetten tot gezonde en plantaardige voeding. En ons One Planet Thinking programma met wetenschappelijke doelstellingen voor onder andere CO2, water en stikstof. Alsook lokaal inkopen in combinatie met lange termijn relaties bewerkstelligen met coöperatieven en landbouwers.”

Hoe kun je als koffiedrinker het verschil maken?
“Als koffiedrinker, of eigenlijk consument in het algemeen, kun je een verschil maken door (meer) voor plantaardige voeding te kiezen. Deze plantaardige voeding moet uiteraard gezond zijn en duurzaam geproduceerd. Dit kun je per merk zelf nagaan: wat doet het bedrijf precies om dit te verzekeren? Heeft de soja een duurzaam certificaat? Worden de bijen in de amandelteelt beschermd?”

Wat is de duurzaamste drank binnen Alpro’s assortiment?
“Onze dranken zijn in de regel allemaal duurzaam te noemen. In samenwerking met WWF en andere wetenschappelijke partners zetten we ons met het One Planet Thinking programma volop in om de impact van elk product nog verder te verlagen. Soja is altijd een goede keuze. Het heeft een hele lage voetafdruk en bevat gezonde proteïnen.” 

Toch wordt sojateelt vaak gelinkt aan wereldwijde ontbossing. Wat kun je daar over zeggen?
“De grootschalige ontbossing bij sojateelt vindt plaats bij soja die bestemd is voor veevoeding. Als je rechtstreeks soja of plantaardige voeding eet (in de vorm van plantaardige alternatieven voor zuivel of als vleesvervanger), zet je dus de grootste stap die je maar kunt maken om ontbossing tegen te gaan. De soja voor Alpro biedt met het ProTerra-label 100% garantie dat er geen ontbossing plaatsvond. We controleren hier ook sterk op en kunnen elke sojaboon in onze pakken traceren naar het veld en zelfs naar het zaad.”
 

KOM ALLES TE WETEN OVER ALPRO’S THE PLANT-BASED REVOLUTION OP THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL (13-15 MAART). EN BEKIJK ALVAST DE 3 TIPS VAN ALPRO’S AMBASSADEUR MERIJN GIJSBERS VOOR HET SCHENKEN VAN DE MOOISTE PLANT-BASED LATTE ART.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks