Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
28 januari 2020
Hoe zet je een espresso: de basics
 

DE EXPERTS VAN LA MARZOCCO DELEN HUN TIPS. 

  
Allereerst, elke koffie is anders. Dat is een van de vreugdes van koffiezetten. Het is een constant streven nieuwe koffies zo af te stellen om het perfecte shot te extraheren. Wanneer je een nieuwe koffie in de hopper van de molen doet, is het goed om een idee te hebben van de beoogde ‘brew-ratio.’ De zetverhouding is de hoeveelheid gemalen koffie, die in het portafilter gaat, ten opzichte van de hoeveelheid espresso, die in de kop belandt. Voor de juiste zetverhouding zijn drie variabelen belangrijk: gemalen koffie (in), vloeibare espresso (uit) en zettijd. Als je een nieuwe koffie in handen hebt, is een brew ratio van van 1:2 in 25-30 seconden een goed begin. Daarna kun je de ratio zonodig verder aanpassen.

WAT HEB JE NODIG?

Vers gebrande koffiebonen 
Molen
Tamper
Weegschaal 
Espressomachine (temperatuur tussen de 90ºC - 96ºC)

HOE ZET JE EEN ESPRESSO: DE BASICS

1. Verwijder het portafilter uit de machine en veeg het filterbakje schoon en droog. Zorg dat er geen vocht of oude koffie in het filterbakje achterblijft. Wij vinden het prettig werken om een doek bij onze machine te hebben die alleen wordt gebruikt om het portafilter schoon te poetsen. 

2. Zet het portafilter op de weegschaal en tarreer het gewicht naar nul. Door een weegschaal te gebruiken kun je consistent werken, welke koffie je ook gebruikt. Verschillende koffies hebben verschillende dichtheden en kunnen er anders uitzien in je filterbakje. Haal het giswerk voor de juiste verhouding weg door te investeren in een weegschaal.

3. Doseer de juiste hoeveelheid koffie in het filterbakje dat je gaat gebruiken. Wij starten meestal met 18 gram koffie in een filterbakje van 17gram en passen vanaf daar verder aan. De dosering is afhankelijk van de grootte van je filterbakje. Als je een 17 gram filterbakje gebruikt, doseer dan tussen de 16-19 gram koffie. Voor een 21 gram bakje, is 19-21 gram goed. 

4. Verdeel de koffie gelijkmatig in de portafilter. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Te beginnen met de simpelste: gebruik je vinger. Houd je vinger plat op het bakje en beweeg hem met de klok mee over het bakje. Je kunt ook een ‘distributie tool’ gebruiken om de gemalen koffie gelijkmatig te verdelen. 

5. Tamp de koffie. Tamp zo gelijkmatig en recht als mogelijk met een druk van 10-15 kilogram. Het belangrijkste hierbij is consistentie. Onze truc? Als je de koffie voelt ‘terugduwen’, heb je stevig genoeg getampt. Geen reden om te overdrijven.  

6. Flush de groep om oude koffie- en olieresten weg te spoelen. Bij sommige espressomachines is dit zelfs een benodigde stap om de juiste temperatuur in de groep te realiseren. 

7. Plaats het portafilter in de groepskop, pas ‘de oren’ van het portafilter in de groep en trek stevig aan. Als je het portafilter niet goed genoeg aantrekt, kan er water en espresso uit de groep lekken. 

8. Plaats je kopje(s) op een weegschaal onder het portafilter en tarreer de weegschaal naar nul. Net zoals bij het doseren van de gemalen koffie helpt het gebruik van een weegschaal, om de espresso-output te wegen, je om consistent te werken. 

9. Start het extractieproces. Als er geen timer op je machine zit, time dan zelf de seconden vanaf het moment dat je de extractie start. Kijk goed tijdens het proces. Gutst je espresso eruit en vloeit hij snel? Of druppelt het eerst en neemt het dan langzaam toe in snelheid? Welke kleur is het? Hoe lang duurt het voor je de eerste druppels ziet? Dit zijn allemaal interessante dingen om op te letten, al hoeft het niet altijd alles te zeggen over hoe goed of slecht een shot zal smaken. 

10. Stop de extractie als je het gewenste aantal milliliters aan output hebt bereikt. Dit zal veranderen afhankelijk van je brew ratio, maar een goed startpunt is een output van 28-36 gram espresso in 25-30 seconden. 

Serveer & geniet! 

 

WIL JE VAN JE ESPRESSO EEN LATTE, FLAT WHITE OF EEN ANDERE MELKKOFFIE MAKEN? KLIK DAN HIER OM TE ONTDEKKEN HOE JE OPSCHUIMT ALS EEN PRO. 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks