Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
28 januari 2020
Merijn Gijsbers: top tips voor latte art met plantaardige dranken
 

MERIJN GIJSBERS IS DE DUTCH BARISTA CHAMPION 2017, DUBAI INTERNATIONAL COFFEE CHAMPION 2018 EN AMBASSADEUR VAN ALPRO, DAT WERELDWIJD DE PLANTAARDIGE REVOLUTIE AANVOERT.

  
Voor alweer de zevende keer op rij vergezelt Merijn ons tijdens The Amsterdam Coffee Festival op het interactieve Latte Art Live podium, waar je onder andere kennis maakt met Alpro’s plantaardige producten tijdens latte art throwdowns en interactieve workshops.

We spreken met Merijn over zijn koffiegeschiedenis, zijn werk voor Alpro en zijn drie beste tips voor het maken van latte art met plantaardige dranken.

Kun je ons iets over jezelf vertellen en hoe je ‘in de koffie’ terecht bent gekomen?

Ik heb hotelmanagement gestudeerd en voor mijn laatste stage wilde ik ervaring opdoen in de sales in het buitenland. Het was gedurende deze tijd bij een groot Italiaans koffiebedrijf, dat ik kennismaakte met de koffiebranche. En toen ik voor het eerst naar het World Barista Championship keek met Fabio Verona, realiseerde ik me dat dit mijn pad zou zijn.

Je bent al enige tijd ambassadeur van Alpro. Wat vind je het leukst aan die rol?

Nieuwe mensen met passie voor koffie ontmoeten! Tevens vind ik het leuk om de vooroordelen over plantaardige dranken weg te nemen en mensen te informeren over de gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen, die het drinken van deze producten met zich meebrengt. 

Wat zijn je favorieten voor het schenken van latte-art?

De kokosdrank is enorm stabiel en ondanks dat het net iets steviger schuim biedt dan de haverdrank, is het nog steeds mogelijk om zelfs in de kleinste sample-cups gedetailleerde latte art te schenken. Door zijn zijdezachte textuur vloeit de haverdrank bijna vanzelf in het gewenste patroon.

Wat zijn jouw drie ultieme tips voor latte art met Alpro?

1. Gebruik bij voorkeur de Alpro For Professionals lijn. Deze producten zijn speciaal gecreëerd in combinatie met koffie en lenen zich beter dan de reguliere lijn voor latte art. 

2. Schuim de drank op tot 40°C, verwarm daarna enkel nog door de kan omhoog te bewegen, maar niet té lang als je een uitgebreid latte-art design voor ogen hebt. Overschrijf bij amandeldrank sowieso nooit de 60/65°C.

3. Experimenteer met alle producten. Het is met elk product mogelijk om mooie latte art te schenken, ze vereisen elk alleen een andere aanpak. Met soja wacht ik bijvoorbeeld 30 seconden voordat ik start met schenken, terwijl ik met amandel liever begin zodra ik klaar ben met opschuimen.

Wat zijn je verwachtingen voor The Amsterdam Coffee Festival?

Ik hou echt van de sfeer op het Amsterdam Coffee Festival! Ik kijk uit naar een van de beste weekenden van het jaar, en met name de finale van de Nederlandse kampioenschappen. Het niveau van de deelnemers is dit jaar ongelooflijk hoog.

 

AANSCHOUW MERIJN'S LATTE ART-VAARDIGHEDEN VAN DICHTBIJ TIJDENS LATTE ART LIVE OP THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL VAN 31 MAART T/M 2 APRIL 2022.

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks