Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
04 mei 2020
Waarom Burundi een verborgen koffieparel is

Ondanks politieke conflicten en hoge armoedecijfers klopt het specialty-coffeehart in het kleine Centraal-Afrikaanse land Burundi gestaag. In veel opzichten vormt koffie het hart van Burundi: het is het belangrijkste exportproduct van het land, in zowel waarde als volume.


Burundi wordt ook wel ‘het land van de 1001 heuvels’ genoemd. De koffieboerderijen liggen tussen de 1700 en 2000 meter hoogte. Van de koffieproducerende regio’s is Buyenzi, met een gunstig terroir en klimaat, de grootste. De vulkanische grond is rijk aan voedingsstoffen en houdt regenwater goed vast. Al is bodemerosie door overbegrazing, landbouwuitbreiding en ontbossing een factor die aandacht verdient.

Variëteiten
Koffie werd een eeuw geleden geïntroduceerd in Burundi. Het overgrote deel van de koffieplanten is van het type bourbon, bekend om zijn subtiele zoetheid en medium tot volle body. Veel voorkomende subvariëteiten zijn jackson, mbirizi of blue mountain. Ook batian, K7 en SL28 uit Kenia zijn hier te vinden. Daarnaast maakt robusta vijf procent van de koffieproductie uit.


5-Fidel.jpg

Smaakprofiel
Koffie uit Burundi laat zich kenmerken door een heldere aciditeit met een goede body, een sappige structuur met chocolade- en karamelsmaken, hinten van hibiscusbloemen, aroma’s van citrusvruchten, tonen van appel of rozijn, prikkelend fruit zoals bosbessen en tamarinde afgerond met een vleug bitterzoete zwarte thee. Het is alsof de beste smaken van de omringende koffieproducerende landen als Rwanda, Kenia en Ethiopië hier in harmonie samenkomen. Burundi doet sinds 2012 mee aan de lucratieve Cup of Excellence-competitie. Vorig jaar zelfs als het enige Afrikaanse land. Een natural uit Ngozi won, een natural uit Kayanza eindigde op de tiende plek en veertien gewassen koffies uit de Buyenzi regio eindigden in de top twintig.

Buyenzi

Ligging
De regio Buyenzi, qua oppervlakte vergelijkbaar met Luxemburg, ligt in het noorden tegen het ongeveer even grote, dubbel zo rijke en meer koffieproducerende Rwanda aan. Twee provincies binnen Buyenzi zijn Kayanza en Ngozi. De regio huisvest twee van de in totaal twaalf miljoen inwoners van Burundi. Het land is een binnenstaat; koffie wordt verscheept vanuit Dar es Salaam, een havenstad in Tanzania.

7-Coffee-Community.jpg

Klimaat
Buyenzi heeft optimale weersomstandigheden voor koffie door een mild hooglandklimaat, met een gemiddelde temperatuur van 18°C en een neerslag van 1250 millimeter per jaar. Er zijn vier seizoenen te onderscheiden: het lange natte seizoen (februari-mei), het lange droge seizoen (juni-augustus), het korte natte seizoen (september-november) en het korte droge seizoen (december-januari). April is de natste maand.

Verwerking
Het oogstseizoen loopt van maart tot juli. De handmatig geplukte bessen worden in waterkanalen behandeld om imperfecties te verwijderen (zoals het beruchte ‘aardappelsmaak’-defect). Tachtig procent gaat naar één van de verwerkingsstations, de rest wordt als natural of honey processed verwerkt. Een kwart van alle verwerkingsstations bevindt zich in Buyenzi. Hier ondergaan de bessen de typisch Afrikaanse volledig gewassen verwerkingsmethode: de koffie wordt eerst droog gegist, onder water gefermenteerd, gewassen en ten slotte in water gedrenkt. Hierna wordt er gedroogd en gaan de zaden naar de dry mills. Drie van de landelijk totaal zeven dry mills bevinden zich in Buyenzi.

1-Coffee-People-Potential.jpg

Long Miles Coffee
De geplaatste foto’s bij dit artikel zijn onderdeel van de bijzondere fotoreeks van Long Miles Coffee. De Amerikaanse Ben en Kristy Carlson van Long Miles COffee zagen negen jaar geleden al een koffieparel in Burundi en verhuisden in 2011 samen met hun drie kinderen naar het hartvormige land om koffieboer te worden. “We wilden de wereld kennis laten maken met koffie uit Burundi, directe relaties tussen internationale koffiebranders en de koffieboeren bewerkstelligen en het verhaal vertellen van de boeren die het verbouwen.” 
 

Bekijk de hele fotoserie hier


[credits]
Tekst: Norman Mazel (Q-Grader) voor koffieTcacao magazine

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks