Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
18 juli 2021
Tips voor koffie thuis van SAGE espressomachine-ingenieur ZhiChen Li

Zhichen Li, voormalig barista en product development ingenieur bij Breville/Sage Appliances, vertelt over zijn eigen koffieroutine en hoe hij aan zijn droomcarrière is begonnen.


Dit artikel verscheen eerder op het blog van The Global Coffee Festival.

Vertel ons eens over jezelf en jouw rol bij Sage? 
Ik heb een master in elektrotechniek en ben begonnen als product development ingenieur binnen het espressoteam van Breville/Sage, waar ik werk aan verschillende productontwikkelingen binnen het koffiesegment. Van de volledig geautomatiseerde espressomachines zoals de Oracle Touch, maar ook de halfautomaten als de Barista Touch, de Barista Pro, de Bambino Plus en de Creatista Pro uit onze Nespresso-reeks.
 
SES878-(3).jpg

Hoe ben je in de koffiescène terechtgekomen? 
Ik maakte voor het eerste kennis met specialty coffee via A film about coffee, waarin ik de basis over specialty coffee meekreeg. Kort daarna zette ik voor mijn master voet in Sydney, waar mijn specialty coffee-avontuur pas echt begon. Nadat ik alle beroemde cafés had bezocht, wilde ik meer leren over het koffiezetten. Uiteindelijk ging ik als barista aan de slag en deed ik mee aan koffiewedstrijden.

SES878-(6).jpg
 
In die tijd droomde ik ervan om op een dag als ingenieur mijn eigen espressomachine te maken. In mijn derde jaar in Australië begon ik aan een nieuw baan als koffiespecialist en -trainer bij Nespresso. Daar nodigden de productingenieurs me op een dag uit om het hoofdkantoor te bezoeken en mijn ervaringen te delen. Ondertussen liep ik ook als ingenieur stage bij Merdjanic Design, een bedrijf gespecialiseerd in het customizen van espressomachines. Hier heb ik verschillende mensen uit de sector leren kennen en een  sterke basis meegekregen over de technische binnenkant van espressomachines.

sage-(1).png
 
Hoe ziet jouw koffieroutine thuis eruit?
Dat hangt van de dag af. Als ik ’s ochtends moet trainen, maak ik graag een single origin pour-over. Dat is de beste manier om me te motiveren voor een vroege sessie. Op een gewone werkdag of in het weekend gebruik ik de Sage Dual Boiler espressomachine. Ik houd ervan om mijn handen op de machine te leggen, zoals ik dat deed in mijn baristatijd en te genieten van de zachte smaak van gebalanceerde specialty coffee.


LEES OOK: INTERNATIONALE KOFFIEPROFESSIONALS GEVEN TIPS VOOR THUISKOFFIE

Heb je een favoriete koffiestad?
De bloeiende koffiecultuur van Melbourne fascineert me. Er zijn zoveel kleine cafés met hun eigen charme, die ook zelf koffie branden. De wijze waarop ze de aroma's en smaken uit een koffieboon halen, vind ik inspirerend. Een van mijn hoogtepunten elk jaar is het Melbourne International Coffee Festival. Onderdeel van het koffiefestival is de MICE Product Innovation Award, waar prijzen worden uitgereikt aan de beste nieuwe producten.
 
Wat zijn de coolste gadgets van Sage-apparaten waar de meeste mensen geen weet van hebben?
Als het gaat om de extractie van de espresso vind ik de instelbare pre-infusiefunctie erg handig. Hiermee kun je experimenteren met de extractie, of je nu een blend of single origin op de molen hebt zitten. Verder drink ik mijn koffie graag goed warm, dus het is super dat je met de Sage Dual Boiler tijdens het extraheren van de espresso ook de melk al kunt opschuimen.

sage-(3).png
 
Welke suggesties heb je voor iemand, die thuis betere koffie wilt zetten?
Ik raad altijd aan om vers gebrande hele bonen te gebruiken. Koop ze bij een lokale koffiebranderij. Zo steun je die niet alleen maar hij kan je ook advies geven over de bonen op basis van persoonlijke smaak en hoe je graag je koffie drinkt. En maal de bonen voor de beste smaak altijd kort voor het koffiezetten.
 
Voor een evenwichtige extractie van espresso is de maalgraad, gelijkmatigheid en consistentie van cruciaal belang. Gebruik daarom een kwalitatieve, elektrische molen voor het beste resultaat. Tot slot is de watertemperatuur van essentieel belang: alle Sage-apparaten zorgen voor een stabiele temperatuurregeling.
 
OOK THUIS KOFFIE ZETTEN MET SAGE? BEKIJK HET ASSORTIMENT ONLINE.
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks