Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
30 maart 2021
Nieuw: Kolibri Coffee Roasters

De Colombiaanse Stephany Marmolejo Castañeda en Costa Ricaanse Darius Karremans zijn niet alleen een liefdeskoppel, maar ook zakenpartners. Vanuit Den Haag importeren ze onder de noemer Kolibri Coffee Roasters koffies uit onder andere de eigen geboortestreek. 

 

Hoe kwamen jullie op het idee voor Kolibri Coffee Roasters?
“We zijn allebei enorme koffieliefhebbers en hebben ieder voor zich in Colombia en Costa Rica al het één en ander geleerd over het produceren en beoordelen van koffie. Toen we in 2019 besloten om naar  Nederland te verhuizen, was het een logische stap om van onze grote passie ons werk te maken. We zijn begonnen met een kleine koffieplantage in bezit van Darius’ familie op de hellingen van de vulkaan Turrialba in Costa Rica.”

Welke origines voeren jullie?
“We hebben nu alleen koffies uit Costa Rica en Huila, Colombia, maar we willen snel meer origines toevoegen aan het assortiment. Hierbij selecteren we boerderijen waarmee we een langetermijnrelatie kunnen opbouwen. We concentreren ons bij het selectieproces niet zozeer op de herkomst, maar op de volledige productie: variëteit, smaaktonen, verwerking en duurzaamheid van de koffiebonen. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd naar nieuwe variëteiten, zoals de Starmaya F1, een hybride-koffievariëteit ontwikkeld in Brazilië.”

Kopen jullie de koffie direct in bij de koffieboer?
“Alle koffies uit Costa Rica kopen we zeker direct in: we produceren het grootste gedeelte hiervan zelf en kopen we batches op van naburige boeren. Op korte termijn willen we de koffie uit Colombia ook zelf importeren. Ons netwerk is er groot genoeg voor. Voor toekomstige andere origines zullen we om logistieke redenen waarschijnlijk wel samenwerken met een importeur. Maar óók dan zullen we er alles aan doen om een persoonlijke relatie met de producent op te bouwen, zodat we hun sociaal en economisch welzijn kunnen helpen verbeteren.” 

IMG_9497-3-(2).jpg

Wat is jullie visie op branden?
“Branden is heel belangrijk, want tijdens dit proces komen alle aroma’s en smaken vrij. Hiermee kun je ervoor zorgen dat alle inspanningen tijdens de productie de moeite waard zijn. Je kunt hele mooie koffies ruïneren door een slechte branding. Zelfs een verandering van twee graden of dertig seconden kan een profiel volledig veranderen. Om deze reden hebben we gekozen voor co-roasting met Stefan Coster van de Haagse micro-branderij Roast Factory.”
 
Bestel Kolibri Coffee nu in de eigen webshop of bij Kali Tengah in Den Haag of Endless Sunday in Rotterdam. 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks