Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
20 mei 2021
Zo ziet de koffiebar van de toekomst eruit

Nog nooit is het ontwerp en de merkidentiteit van koffiebars zo belangrijk geweest als nu. Brits interieurbureau Ligui Group schijnt een licht op de trends voor de koffiebar van de toekomst.


De koffiebranche is de laatste jaren steeds vooruitstrevender geworden. Door de lat continu hoger te leggen, zijn specialty coffeebars als paddestoelen uit de grond geschoten. Tegelijkertijd is de consument steeds beter geïnformeerd en verwacht hij ook die hogere kwaliteit. Zowel binnen de koffie-industrie als bij de consument is er een groeiende belangstelling voor goed gebrande koffie van hoge kwaliteit, die  met veel aandacht en liefde is bereid volgens de meest geavanceerde extractiemethoden.
 
Vandaag de dag blijft de koffie-industrie zich aanpassen en innovaties omarmen om aan de verwachtingen van consumenten te voldoen. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met de enorme uitdagingen, die de pandemie met zich meebrengt: bedrijven moeten zowel gehoor geven aan de verplichtingen op het gebied van de volksgezondheid als aan hun eigen commerciële behoeften. Te midden van deze tumultueuze tijden nemen horecaondernemers hun bedrijfsmodellen onder de loep en daarbij heeft het ontwerp en de merkidentiteit van koffiezaken nog nooit zo’n belangrijke rol gespeeld.


 
De geïnformeerde consument
Anno 2021 zijn consumenten beter geïnformeerd als nooit tevoren en willen ze met hun aankoop bedrijven steunen met gelijke waarden. In dat opzicht zien we een groei in drie specifieke trends.
 
Ten eerste, doordat consumenten meer bezig zijn met hun gezondheid en welzijn, willen zij ook dat hun koffie puur en natuurlijk is. Ten tweede denken consumenten in de breedste zin van het woord over duurzaamheid. Buiten dat ze verwachten dat hun koffie klimaatneutraal is geproduceerd, willen ze dat industrie ook nadenkt over de verpakkingen, afvalbeheer en ondersteuning voor de koffieproducerende gemeenschappen. Ten derde waarderen consumenten van specialty coffee en zijn ze bereid om hiervoor meer te betalen. In ruil daarvoor verwachten ze een unieke koffie van hoge kwaliteit en met een bijzondere smaak, waar een verhaal achter schuilt. Bovenal hechten geïnformeerde consumenten waarde aan kwaliteit en authenticiteit: of het nu gaat om koffie, eten, service, merkidentiteit en het interieur van koffiezaken.
 


Kwaliteit en authenticiteit
In de hele koffiebranche zijn we een tijdperk ingegaan waarin hoogwaardige, boetiekketens een kenmerk van de markt zijn. Professioneel gerund, omvatten deze bedrijven uitgebreide branding, efficiënte service, gastronomisch eten en uitzonderlijke koffie. Deze ketens, die zowel duurzaam als winstgevend zijn en een alomvattende benadering van zakendoen hanteren, leveren authentieke, ambachtelijke concepten op schaal, in een goed ontworpen omgeving.
 
Dit tijdperk wordt gedreven door enorme concurrentie in de koffiemarkt. Of het nu gaat om grote koffiezaken, bakkerijen of fastfoodketens, veel bedrijven bieden nu koffie aan. Om in te spelen op de overvolle koffiemarkt en zich zo te onderscheiden van de massa, moet een succesvol bedrijf ervoor zorgen dat de klant zijn koffiezaak als dé go-to place ervaart. Meer dan het serveren van goede koffie, is de klantervaring de sleutel tot succes.
 


Het belang van goed ontwerp in het covid-tijdperk 
Koffie wordt gezien als een betaalbare luxe; daarom zullen mensen koffiezaken blijven bezoeken. Met een focus op kwaliteit en authenticiteit, zullen merken die hun hele business - interieur, branding, design en ervaring - aanscherpen en ontwikkelen, het goed doen.
 
In het tijden van covid-19 zoeken klanten naar ervaringen, die hen helpen aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Hints van luxe en doordachte interieurs zijn belangrijk en helpen een bedrijf zich te onderscheiden (iets dat relevant is in het tijdperk van de sociale media). Een succesvol bedrijf heeft een uniek interieur dat het karakter, ethos en verhaal van het merk weerspiegelt en zodanig klanten aanspreekt.
 
Covid-19 legt de zwakke en sterke punten, kansen en uitdagingen van ieder merk bloot. Meer dan ooit hebben koffiebedrijven de steun van hun klanten nodig; ze hebben klanten nodig, die echt om hen geven. Een bedrijf moet daarom zinvolle ervaringen voor en verbindingen met klanten creëren, iets wat kan worden bereikt met een zorgvuldig doordacht en oprecht merk.
 


Interieurtrends koffiezaken voor 2020 en daarna
Industriebreed zien we de populariteit van een aantal opmerkelijke trends toenemen. We verwachten dat deze trends zullen aanhouden, zij het in een trager tempo, naarmate de sector zich aanpast aan de uitdagingen van covid-19.
 
Fotogenieke interieurs
Het fotogenieke interieur is een ideale manier voor koffiezaken om zichzelf in de markt te zetten, door merkbekendheid te creëren bij een social media-savvy klantenkring. Voor een geweldig 'Instagrammable' interieur moet er in het ontwerp rekening zijn gehouden met het licht (natuurlijk en kunstmatig) en diverse highlights omvatten, die mensen graag willen vastleggen en delen op social media. Om die reden zien we dat de interieurs van koffiezaken speelser worden, ontworpen met een vleugje eigenzinnigheid en spektakel. Toekomstige interieurs combineren gedurfde elementen met pasteltinten voor een ontspannen sfeer.
 
De 'koffie en iets'-benadering
Een andere trend die steeds populairder wordt, is de 'koffie met iets'-aanpak. Hierbij biedt de integratie van twee of meer activiteiten in dezelfde ruimte een meerwaarde. Denk aan een conceptstore met een koffiebar, ambachtelijke bieren en koffie, een koffiebar gedurende de dag, restaurant in de avond-model.
 


Duurzaamheid, materialen en kleuren
Met de toenemende aandacht van de consument voor duurzaamheid verwachten we een toename van duurzaam design in koffiebars. Innovatieve technieken, natuurlijke materialen en texturen, die frisheid en warmte uitstralen. In plaats van kil grijs en neutrale tinten zullen we een combinatie zien van pastelkleuren gecombineerd met uitgesproken edelsteentinten. Donker hout wordt vervangen door lichtere houtsoorten, zoals eiken, essen en berken, om gezellige uitnodigende ruimtes te creëren. En meubels zullen een kleurrijker, luxueuzer gevoel uitstralen met gebruik van stoffen met hoge aaibaarheidsfactor. 
 
Groen
Groen is een trend, die de laatste tijd in een stroomversnelling is geraakt en blijft een populair element in het interieur van koffiezaken. Living walls, hangplanten en potplanten die de lucht zuiveren, versterken ons gevoel van welzijn en ontspanning, en vormen een hoekje om te fotograferen.
 
Met deze trends in het achterhoofd zullen koffiebars, die kwaliteit en authenticiteit nastreven in alles wat ze doen meer kans hebben op succes, een trouwe klantenkring en een langer voortbestaan. 
 
Meer informatie over de Liqui Groep vind je op www.liquidesign.co.uk of @liqui_group.
 

DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER OP HET BLOG VAN THE GLOBAL COFFEE FESTIVAL. CHECK HET GCF INSTAGRAM ACCOUNT VOOR MEER INFORMATIE OVER HET EVENEMENT. 
 
 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks