Dutch English
3 - 5 april 2025 / NDSM
26 januari 2023
Kansen en uitdagingen in de huidige groene koffiemarkt
Sofie Nys, sustainable purchasing manager en Veronique Heylen, green coffee trader voor Sucafina EU praten ons bij over de huidige groene koffiemarkt.


Wat is de gouden regel voor het inkopen van groene koffie in de huidige markt? 
“Om geweldig goede koffie te blijven kopen en een langetermijnperspectief op de prijs te hebben. In de huidige markt is beschikbaarheid een uitdaging. Wij raden daarom aan om  te concentreren op wat er nu beschikbaar is en dit voor de langere termijn te reserveren in plaats van te wachten tot de prijzen dalen en het risico te lopen dat het niet meer beschikbaar is.” 

Wat voor werk doet Sucafina op boerderijniveau? 
“In ons uitgebreide netwerk van zusterbedrijven in landen van herkomst ondersteunen we kleine boeren met landbouw training, financiële diensten (zoals gewas-financiering) en marketingdiensten om ze te helpen toegang te krijgen tot internationale markten.

 

Dankzij dit netwerk werken we nu rechtstreeks samen met meer dan 170.000 boeren, hebben we meer dan 50 verwerkingsstations gebouwd, meer dan 83.000 boeren helpen certificeren en nemen we momenteel deel aan verschillende lokale sociale- en milieuprojecten. We werken eraan om ook deze activiteiten in raptempo uit te breiden.” 


sucafina-2.png

 

Hoe transparant is Sucafina over prijzen en waarom maakt het uit? 
“Transparantie is een zeer uitdagend en complex onderwerp. Hoewel iedereen in de supply chain zeggenschap heeft over zijn eigen data – en in het bijzonder over wat ze wel of niet willen delen – gaan we als bedrijf altijd graag in gesprek over de kosten en toegevoegde waarde van elke stap in de supply chain.

We denken dat prijstransparantie erg belangrijk is om over te brengen dat het betalen van een bepaalde prijs voor een kop koffie betekent dat de productiekosten worden gedekt en dat een inkomen wordt gegarandeerd voor elke speler in de keten.” 

Over welke ontwikkelingen in koffie zijn jullie het meest enthousiast? 
“We zijn erg blij om te zien dat consumenten zich sinds het begin van de pandemie steeds meer bewust zijn van de kwaliteit van koffie, vooral als het gaat om thuis koffiezetten. Bovendien zijn we blij dat hoewel de stijging van de koffieprijs de afgelopen maanden een uitdaging was, ze lijken te bewegen naar niveaus die boeren voor de langere termijn zekerheid geven.”


sucafina-3.png

Welke koffieregio's moeten we in de gaten houden voor de toekomst? 
“China is er zeker een. In de regio Yunnan hebben vrouwelijke koffietelers de impact van de lage prijzen gevoeld en de afgelopen jaren daardoor veel doorzettingsvermogen getoond in het verbeteren van de kwaliteit om betere prijzen te krijgen.

Tegenwoordig zijn deze succesvolle vrouwen betrokken bij meer experimentele verwerkingsmethoden en het verhogen van cupping scores, waarbij ze een aantal interessante koffiesproduceren, die zeker de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Over het algemeen denken we dat door vrouwen geproduceerde koffie ons in de toekomst veel aangename verrassingen zal opleveren, ongeacht de herkomst.”

Wat vinden jullie van populaire  fermentatiemethoden, zoals carbonic maceration? 
“Dit is een hele moeilijke om te beantwoorden!” Veronique: “Ik word graag uitgedaagd als het om koffie gaat, maar dit soort experimentele koffiesoorten beschouw ik niet als ‘dagelijkse koffie’. Sofie: “Hoewel het proeven van verschillende fermentatiemethoden leuk en interessant was toen ik voor het eerst met koffie begon, ga ik nu liever voor een meer cleane en toegankelijke gewassen koffie als mijn dagelijkse koffie.”

BEZOEK SUCAFINA OP THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL 2023

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks