Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
27 oktober 2023
Winnaars The Village Coffee & Music over Roast Masters 2023
We blikken terug op Roast Masters 2023 met Max Weldam van The Village Coffee & Music, dat er met de winst vandoor ging.
Hoe kijken jullie terug op de Roast Masters competitie? 
“Het was een leuke uitdaging. We zijn eigenlijk zonder voorbereiding de competitie ingegaan en wisten niet goed wat we konden verwachten. Het werd een intens weekend met veel verschillende rondes, waardoor het terugkijkend als een roes aanvoelt, maar de halve finale en finale staan me nog goed bij. 

Die zaterdagochtend hebben we ons wel voorbereid, dus op het moment suprême zullen we maar zeggen, hadden we echt het gevoel dat we lieten zien wat we kunnen. In de wedstrijd was het leuk om onze kennis en koffiefilosofie over te brengen en te merken dat dit in de smaak viel.”

Was er een hoogtepunt?
“Het leukste vond ik de tweede keer branden op de Stronghold S7 Pro. Op zo’n moment leun je als koffiebrander echt op ervaring om in zeer korte tijd je expertise te benutten en de juiste keuzes te maken. Er was geen tijd om te twijfelen en je moet volledig vertrouwen op je eigen kunnen.”

Dus het live branden met de Stronghold was een succes?
“Het was mijn favoriete onderdeel van de wedstrijd. De S7 Pro was compleet nieuw voor me. Bij de eerste ronde branden heb ik vooral gekeken naar de mogelijkheden, een paar verschillende profielen en warmtebronnen geprobeerd. Dit heeft me tijdens de tweede keer branden goed geholpen, want daarin kon ik onze aanpak finetunen en de koffie zelf optimaliseren. Het heel snel cuppen en anticiperen hoe een koffie zich zou ontwikkelen, was ook leuk.”

Wat vonden jullie van de mystery koffies en wat dachten jullie dat het was? 
“In de wedstrijd hadden we een sterk gevoel bij de mystery koffies, maar nu heb ik het niet meer zo scherp. Als ik een gok moet doen, was een van twee koffies een gewassen Colombia, waarschijnlijk een bourbon.”
 

LEES OOK: ROAST MASTERS MYSTERY COFFEE REVEALED
 

 

Jullie hebben ook in 15 minuten een filterkoffie uit eigen stal bereid voor de jury. Wat was het recept?
“We kozen voor de Hario Switch als methode, omdat we fan zijn van de controle die een immersion brewer biedt, maar ook van het hoge extractie-potentieel en het smaakprofiel van een pourover. We hebben een klassiek recept aangehouden van 300 milliliter water op 20 gram koffie. Opgeschonken met een grote bloom van 60 milliliter en hierna met pulses van 90, 50, 50 en 50. Door het opschenken te verdelen in vier delen, lukte het om een hoge extractie te krijgen. Tijdens het bloomen was de Switch dicht en daarna open."

Wat was jullie signature drink? 
“We hebben een versie van de Negroni met espresso gemaakt. Onze espresso was enorm fris en fruitig met een tonen van framboos en sinaasappel. Dat gaat ontzettend goed samen met de smaken in een Negroni. De espresso gaf een verrassend zoetje en tilde de cocktail naar een nieuw niveau. We gebruikten verder geen ijs, maar koelden het mengsel in de mixing vessels, waardoor de cocktail niet waterig werd.”

Ingrediënten
50 ml – Martini Rosso
50 ml – Campari
50 ml – Bombay Gin
50ml – Espresso, Rwanda yeast inoculated washed
Sinaasappelschil over de glasrand voor geur en als garnering in het glas.

 

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks