5 - 7 November 2021 | Westergas
  • Meer smaak met een waterfilter

Hoe belangrijk is water in koffie?

woensdag 10 februari 2021


KOFFIE BESTAAT VOOR 98 PROCENT UIT WATER. ZONDER DIT HELDERE GOEDJE TE OPTIMALISEREN ZET JE NOOIT EEN GOEDE KOFFIE. BRITA’S WILLEM HUISMAN LEGT UIT HOE BELANGRIJK GEFILTERD WATER IN KOFFIE WERKELIJK IS.


Goede koffie gaat hand in hand met goed water. Dat houdt in schoon, gefilterd, neutraal water. “Wereldwijd houden topbarista’s steeds meer rekening met de waarden van het water en met het effect daarvan op de kwaliteit van hun koffie”, legt waterexpert van BRITA Professional Willem Huisman uit. “Natuurlijk, koffiebonen, origine en certificering tellen allemaal mee, maar aangezien 98 procent van een espresso uit water bestaat, is dat een net zo belangrijk ingrediënt. Net als de andere componenten heeft water een behoorlijke invloed op smaak, aroma, mondgevoel en de body van een koffie."
 
De samenstelling van kraanwater varieert per gebied, maar zelfs op plekken met ‘zacht water’, zoals Amsterdam, is filteren slim. Waterfilters absorberen een breed scala aan substanties, zoals chloor, dat de smaak van de koffie beïnvloedt doordat het aroma’s en oliën in koffie laat oxideren. Waterfilters reduceren tevens het kalkniveau, wat de smaak en body bevordert.
 
Een speciaal filtersysteem zorgt ervoor dat het water de juiste hoeveelheid aan totaal opgeloste stoffen, PH-waarden en hardheid krijgt om aan de SCA-waterkwaliteitsnormen te voldoen voor specialty coffee. Ongeacht de zetmethode of favoriete koffie, als je geen gefilterd water gebruikt of regelmatig je waterfilter vervangt, ben je niet in staat alle smaken uit je koffie te halen.”
 
Fotografie ©️ Aukje van Rossum voor The Amsterdam Coffee Festival
 

Related Articles
Let's keep in touch!
Maak je deel uit van de koffie-industrie?

Enter security code:
 Security code

Proudly Sponsored By:
Latte Art Live Sponsors:
Roast Masters Sponsors:
Mindful Coffee Tasting Experience Sponsors:
Media Partners:
Location
Gashouder,
Klönneplein 1,
1014 DD Amsterdam.
Details
Registered in England
No. 6754003
VAT No. GB 126 022263
Terms & Conditions
Privacy Policy
Contact
Email: info@amsterdamcoffeefestival.com

© Allegra Events Ltd 2021.