8-10 Juli 2022 | Westergas
  • Train your taste buds

Train your taste buds

woensdag 30 januari 2019

 

Learn how to taste coffee like a pro


De KEEN coffeeboys Bonne Postma en Rob Kerkhoff delen graag hun gouden tips om koffie te proeven als een pro. Er is een groot verschil tussen koffiedrinken en koffieproeven. Proeven doe je met aandacht, op zoek naar smaken om die vervolgens te beschrijven. Hoe pak je dat nu aan?

1. Bezoek open cuppingsessies
Dit zijn proeverijen, die vaak door lokale branderijen of koffiebars worden georganiseerd. Hier leer je van de professionals en proef je diverse koffies uit het seizoen. Vaak worden ze via social media aangekondigd. 

​2. Vergelijken helpt! 
Eén koffie beoordelen is lastig, daarom wordt er vaak gecupt in drievoud. Als je meerdere koffies naast elkaar proeft, kun je beginnen met het benoemen van de verschillen, wat een stuk makkelijker is. Op deze manier leer je sneller verschillende smaken te duiden. 

DD__9405.jpg

3. Je bent beïnvloedbaar
Wees je ervan bewust dat de omgeving enorm veel invloed op jouw smaakbeleving heeft: geuren, kleuren, geluiden en vooral meningen van andere mensen! Roept je buurman Vincent enthousiast dat hij banaan in zijn koffie proeft, dan is de kans groot dat jij ook ineens banaan proeft. Schrijf daarom je eigen waarnemingen op en deel deze later pas met elkaar.

4. Vertrouw op een smaakwiel
Gebruik het officiële SCA-koffiesmaakwiel. In het begin kan het heel lastig zijn om tot gedetailleerde smaaknotities te komen. Als je een koffie proeft, probeer dan de smaak met een kleur van het smaakwiel te associëren. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je met geel eigenlijk citrusvruchten bedoelde! 

Je kunt het smaakwiel gratis downloaden op keencoffee.com/education.
 

Related Articles
Let's keep in touch!
Maak je deel uit van de koffie-industrie?

Enter security code:
 Security code

Proudly Sponsored By:
Latte Art Live Sponsors:
Roast Masters Sponsors:
Mindful Coffee Tasting Experience Sponsors:
Media Partners:
Location
Gashouder,
Klönneplein 1,
1014 DD Amsterdam.
Details
Registered in England
No. 6754003
VAT No. GB 126 022263
Terms & Conditions
Privacy Policy
Contact
Email: info@amsterdamcoffeefestival.com

© Allegra Events Ltd 2021.