Dutch English
4 - 6 april 2024 / Westergas
09 maart 2020
Manuela Fensore Over Hoe Je World Latte Art Champion Wordt
 

AFGELOPEN JAAR REISDE DE MILANESE MANUELA FENSORE AF NAAR BERLIJN VOOR WORLD OF COFFEE. ZE KEERDE TERUG ALS WORLD LATTE ART CHAMPION. WIJ VROEGEN MANUELA NAAR HAAR GEHEIM. Ha Manuela! Niet zo lang geleden vroegen we je wat het betekent om een "vrouw in koffie" te zijn, en jij antwoordde: "Ik voel me eigenlijk meer een vrouw in latte art". Wat bedoel je daar precies mee? 
"Als vrouw merk ik dat ik altijd oog heb voor vormen en figuren. Deze probeer ik vervolgens te recreëren in een kop espresso, cappuccino of een latte. Dit drijft me om met mijn melkkan net zo te kunnen tekenen als met een kwast."

Wat betekent latte art voor jou? 
"Latte art is een passie, die me door een moeilijke periode heen heeft geholpen en mij ondanks alles - ik denk dat iedereen ups en downs kent - steeds blijft helpen. Het is een passie, die ik waarschijnlijk niet snel zal opgeven, al is het maar omdat het een uitvlucht biedt voor de problemen van het leven. Met latte art schenken maak je kunst in een kop. Ik houd van die fijne lijn tussen realiteit en fantasie."

Is je leven veranderd sinds je World Latte Art Champion bent geworden? 
"Absoluut! Het heeft mijn leven totaal veranderd, terwijl ik ook gewoon nog moeder ben. Ik heb er soms moeite mee een goede werk-leefbalans te vinden, maar als mijn zoon tegen me zegt "Dank je wel dat je voor me werkt, mam", of "Je bent wereldkampioen!", dan maakt dat alles weer goed. Winnen heeft zoveel deuren voor me geopend, zowel in Italië als in het buitenland."

Welk advies geef je graag mee aan al die latte art-fanaten, die er aan denken om deel te nemen aan wedstrijden? 
"Zonder twijfel, geef je droom nooit op totdat je 'm hebt bereikt en stop nooit met trainen, ook niet als je moe bent. We hoeven geen helden te zijn, maar wel enigszins bereid zijn offers te maken. Het is niet vanzelfsprekend, dat heb ik zelf ervaren. Je moeten jezelf tot in de perfectie voorbereiden om tijdens de race net iets minder perfect te presteren en toch je doel te behalen. Helaas spelen emoties altijd spelletjes met je!"

Wat was het beste moment van de wedstrijd? 
"Dat was met mijn coach Chiara Bergonzi. We hadden maar één blik nodig om te begrijpen dat we het geflikt hadden! Ze snelde naar me toe en nam me in haar armen. Dat was denk ik het beste moment van de hele wedstrijd. Niet dat de rest onbelangrijk was, maar wij hadden samen een doel en dat was winnen. Chiara is een geweldige deelnemer en coach en ik ben blij dat ik haar zo goed heb leren kennen. Ik zou haar zo nog tien keer opnieuw kiezen." 

Wat is je volgende project? 
"Ik wil heel graag een school openen, in de trant van "sportschool voor latte art". Zo kan ik een ruimte bieden waar ik deelnemers kan trainen en ze verder kan brengen in hun ontwikkeling."
 

HOUD ONZE WEBSITE IN DE GATEN VOOR MEER INFO OVER WELKE NATIONALE EN INTERNATIONALE LATTE ART LEGENDES OP HET LATTE ART LIVE PODIUM TE ZIEN ZIJN TIJDENS THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL (13-15 MARCH 2020).

Follow Us

Facebook
Instagram
LinkedIn
Proudly sponsored by
Brita
Slayer
Arla Jörd
La Marzocco
WeCup
Roemah Indonesia
Aillio
Monin
Alpro
Sanremo
Packiro
Frizbee Ceramics
den Eelder
Sucafina Specialty
koffieTcacao magazine
World Coffee Portal
5THWAVE MAGAZINE
Westergas
© 2024 Coffee Ventures Europe Ltd.
Keep in touch
Sign up to our newsletter
for the latest line-up updates
No thanks